Archive for the ‘Philosophia perennis’ Category

De totdeauna – II

Saturday, January 22nd, 2011

Fixează-ţi în minte chiar de acum o regulă şi un ideal de purtare cărora să te conformezi riguros, atât în singurătate cât şi între oameni: Taci cât mai mult; vorbeşte numai când trebuie şi scurt. (more…)

De totdeauna

Friday, January 21st, 2011

Nu mă omor după speculaţii filosofice şi nici după limbaje sofisticate. De obicei, mă întorc la Epictet, sau la alţi filosofi “clasici”, de câte ori am nevoie de linişte, de simplitate, de terenul solid al unei morale sănătoase, care nu caută scuze şi nici justificări…

“Cum pot eu face mai mult rău duşmanului meu?”, a întrebat cineva pe Epictet. “Căutând a-i face cât mai mult bine”, a răspuns el.

O singură limbă şi două urechi ţi-a dat natura: pentru ca să asculţi de două ori mai multe decât vorbeşti. (more…)

Cinci oameni cu care te întâlneşti în rai

Tuesday, October 5th, 2010

“There are no random acts… We are all connected… You can no more separate one life from another than you can separate a breeze from the wind…”

Pentru că Tuesdays with Morrie mi-a rămas viu în minte, deşi au trecut ani buni de când l-am văzut, am fost curioasă să văd şi The five people you meet in heaven, amândouă după cărţile lui Mitch Albom.

Un film delicat şi profund, o operă de artă desăvârşită, simplă, cam ca viaţa unui om oarecare, dar cu ce adâncimi de înţelesuri! (more…)

Adevărata provocare

Wednesday, September 15th, 2010

De multe ori suntem nemulţumiţi de realitate, simţim că nu ne permite să ne demonstrăm adevărata valoare, că am face mai mult dacă… sau am fi mai buni dacă… Deplângem vremurile, învinuim circumstanţele şi ne scoatem cu faţa curată.

Ar trebui să avem toţi gravate undeva într-un colţ al minţii cuvintele lui Tolkien:

Frodo: Îmi doresc ca Inelul să nu fi ajuns niciodată la mine. Îmi doresc ca nimic din toate astea să nu se fi întâmplat. (more…)

Dhammapada – Temeiurile Legii

Tuesday, July 27th, 2010

Când vreau să citesc texte sacre, mai degrabă mă duc la Buddha decât la Biblie. Fără să fiu un om religios practicant, am intuiţia divinităţii şi deschiderea pentru valori şi o etică atemporală. Cum etica înseamnă şi practică, nu numai teorie frumoasă, îmi place să cred că religia nu înseamnă închiderea în dogme şi în ritualuri formale, ci deschiderea prin trăirea efectivă a unor adevăruri şi îndrumări. Deschiderea spre ce? Spre o mai bună înţelegere a realităţii vizibile şi invizibile, spre o mai înaltă şi mai demnă fiinţare prin aplicarea a ceea ce înţelegi. Deschidere în plan vertical şi orizontal.

Iată câteva versete din Dhammapada:

Moartea (zeul Mara) îl ia pe acela care adună flori. Când cu mintea sa distrată şi simţuri însetate caută în van fericirea în plăcerile acestei lumi, Moartea îl spulberă aşa cum potopul mătură un sat cufundat în somn.
Cel care cu mintea sa distrată şi simţurile însetate caută să adune flori efemere nu va reuşi vreodată să îşi împlinească plăcerile aici. Albina adună nectarul florilor fără să le distrugă frumuseţea sau parfumul. La fel şi înţeleptul rămâne nemişcat şi peregrinează. (more…)

Capcane

Saturday, June 12th, 2010

Era odata un sat atacat deseori de mistreti. In fiecare zi, acestia intrau in sat si provocau mari distrugeri in incercarea lor de a-si gasi hrana. Satenii au incercat diferite metode pentru a-i indeparta sau a-i vana, dar fara prea mult noroc.

Intr-o zi, un intelept dintr-un sat vecin a venit sa-i sfatuiasca pentru a scapa de mistreti. El le-a cerut satenilor sa ii asculte intocmai sfaturile si instructiunile. Pentru ca deja incercasera pana atunci tot ce le statuse in puteri, satenii au acceptat. Inteleptul le-a spus acestora sa adune mancare pentru mistreti din toate gospodariile si sa o puna in mijlocul unui camp. (more…)

Lectia de socialism

Thursday, June 10th, 2010

Am primit-o pe mail si mi s-a parut demna de interes.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar, odata, a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A”. (more…)

Omul sau destinul?

Wednesday, May 26th, 2010

Întrebare veche, întrebare neliniştitoare, care, deşi şi-a primit răspunsul acum mai bine de două mii de ani, încă ne mai bântuie, încă ne mai dă frisoane, speranţe, îndoieli: Cine este mai puternic, omul sau destinul?

Ultima oară când am stat de vorbă cu maestrul în qigong, mi-a vorbit despre un înţelept care putea prezice cu exactitate viitorul oamenilor. Multe dintre spusele lui s-au adeverit fără greş, dar la un moment dat a prezis unui bărbat că nu va avea copii, că nu va avansa în carieră, ci va rămâne într-o poziţie mediocră şi că va muri la 50 de ani sau aşa ceva, nu îmi mai aduc eu bine aminte. (more…)

O lectie despre iertare

Monday, May 24th, 2010

Într-o zi, profesorul ne-a cerut să aducem la şcoală nişte cartofi cruzi şi o pungă de plastic. Ne-a spus să punem în punga de plastic câte un cartof pentru fiecare persoană faţă de care avem resentimente şi să-i scriem numele. Ne-a cerut ca timp de o săptămână să cărăm sacoşa cu cartofi în rucsac peste tot unde mergem. Unii dintre cartofi erau cu adevărat grei! Fireşte, cartofii au început să se strice cu timpul…

Efortul de a căra sacoşa asta tot timpul mi-a demonstrat clar cât de mare era greutatea pe care o purtam zi de zi în viaţa mea şi în inimă din cauza ranchiunei şi resentimentelor. (more…)

Invingatori si invinsi

Saturday, May 22nd, 2010

Când invingătorul comite o greşeală, spune: “Am greşit!” şi învaţă lecţia.
Când învinsul comite o greşeală, spune: “Nu e vina mea!” şi aruncă vina pe alţii.

Un învingător știe că adversitatea este cel mai bun învățător.
Un învins se simte victimă în faţa adversităţilor vieţii. (more…)