Archive for the ‘O tempora, o mores!’ Category

Experienţe SF sau românisme

Wednesday, May 11th, 2011

Ce introducere mai bună decât încheierea lui Ninu la postul său?

in RO totul e posibil si nimic din ce e ridicol si incredibil nu e si imposibil.

Mda… ieri era să fac un atac de cord. Şi probabil dacă aş fi scris postul ieri altul ar fi fost tonul meu. Azi însă nu simt decât amărăciune, azi jalea, îngrijorarea şi nedumerirea se amestecă toate într-o întrebare întrebătoare: de ce?, ce naiba am făcut eu/noi ca să trecem prin aşa ceva? (more…)

Pentru a ne face că muncim

Monday, May 9th, 2011

Nu am avut timp să scriu despre stupida, de fapt incalificabila idee a alesului poporului (chiar aşa, alesului?? – l-a ales cineva?) Victor Socaciu cu dublarea filmelor în locul subtitrării. Motivaţia pe care am bănuit-o în spatele ei a fost sforţarea de a nu uza neuronul şi aşa anesteziat şi anemic al telespectatorului. Căz doară cititul e pe cale de dispariţie. La un examen de corigenţe de acum ani buni, am întrebat-o pe o tânără complet neverosimilă dacă citeşte ceva, măcar subtitrările de la filme. Răspunsul dezarmant pe care l-am primit a fost: “Nu, că mă uit doar la filme româneşti!” Sau o fi zis “decât” cum se poartă?! (more…)

Degeaba… românii au talent…

Wednesday, April 27th, 2011

Un post amânat pentru că nu am vrut să îmi reînnod posturile pe blog vituperând… am vrut să le reînnod paşnic, senin… aşa cum e starea mea de spirit când îmi văd de ale mele şi ignor realitatea care ajunge la mine prin sticla TV-ului. Când practic atenţia selectivă. (more…)

Veşnicul paradox în care ne scăldăm…

Wednesday, January 19th, 2011

… este confirmat şi de premiile Academiei Caţavencu:

Categoria “Din puţul gîndirii”:
1. Sebastian Vlădescu (ministrul Finanţelor): “Există o viziune foarte clară a acestui guvern. Viziunea spune aşa: România este în impas.”
2. Iulian Fota (consilier prezidenţial): “Puteţi să vă faceţi cruce, deşi nu cred că-i chiar un lucru creştinesc.”
3. Victor Ponta (preşedinte PSD): “Vă rog să oprim acest război care nu se va opri.”
Cîştigător
4. Traian Băsescu (preşedintele României): “Nu am nimic cu pensionarii. Dimpotrivă.”

Categoria “Gîndire cu premeditare”
1. Adriana Săftoiu (deputat PNL): “Domnul Băsescu a consolidat ceea ce, de fapt, nu s-a construit.” (more…)

Guvernul taie la rectificare din bugetele locale pentru salarii în învăţământ şi ajutoare

Thursday, November 18th, 2010

Conectată la realitate, aştept cu interes să văd ce hotărâri se vor lua în privinţa salariilor bugetarilor. Aflu că abia anul acesta am intrat noi în criză (Patriciu) sau îmi reprim orice umbră de speranţă la vestea că doamna Europă trece printr-o perioadă grea. Şi dacă ea trece, ea cu titlurile ei nobiliare şi cu arborele ei, noi ce să mai vrem?

Aud că nu se vor face concedieri în câteva sectoare, dar că e loc de aşa ceva în învăţământ, unde e loc şi de tăieri bugetare. Mie începe să mi se pară normal. În fond, există Google. Profesorul e o figură complet căzută în desuetudine. (more…)

Contestaţii bac

Wednesday, September 8th, 2010

Ieri am avut ocazia să iau contact cu crema-cremelor în materie de catindaţi la bacalaureat.

La un moment dat, uitasem unde mă aflu şi m-a cuprins panica. Parcă româna nu ar fi limba lor maternă, aşa năstruşnice erau formulările, salturile de la plural la singular, de la persoana a III-a la persoana I… Ca să nu mai spun de scrierea fonetică, da’ fonetică nene, nu glumă. Adică ie, iel, ia, în loc, evident, de e, el, ea… Şi au fost şi câteva lucrări scrise integral cu majuscule. (more…)

Râsu’ plânsu’

Wednesday, September 1st, 2010

Tocmai ce vorbeam cu un amic despre prostia românească şi îmi aminteam că am văzut vara asta la ştiri un sondaj în care oameni de toate vârstele erau întrebaţi dacă pământul se învârteşte în jurul Soarelui sau invers şi alte banalităţi, iar ei răspundeau după câteva bâlbâieli “Soarele se învârteşte în jurul Pământului, desigur” căz doară noi stăm pe loc. (more…)

Curat relativism!

Sunday, August 22nd, 2010

Mi s-a întâmplat să consult 2 avocaţi – nu ştiau unul de altul – şi să îmi spună lucruri diametral opuse despre acelaşi subiect. Asta nu ar fi nimic dacă la oarece distanţă în timp, o lună să zicem, nu i-aş fi consultat din nou şi nu aş fi avut supriza ca x să susţină ce susţinuse y şi invers. Adică îşi contraziceau propriile afirmaţii. Uitaseră ce îmi spuseseră sau părerile lor depindeau de starea vremii, de bioritm, de cine mai ştie ce?

Mai deunăzi aveam nevoie de un notar. Trebuia să autentific o procură notarială, gata redactată de avocaţi. Primul notar mi-a cerut copie după un act pe care nu l-am văzut niciodată. Al doilea mi-a cerut să vadă un act pe care îl aveam, dar acasă. Al treilea a zis că în nici un caz nu autentifică aşa ceva. Nici unul din ăştia 3 nu mi-a cerut să vin şi cu soţul, care dădea şi el procura. Abia al patrulea mi-a cerut să vin cu soţul şi totul s-a rezolvat foarte simplu. De taxele astronomice nu mai pomenesc. Dar în ziua aia m-am tot întrebat, dom’le, ce trebuie să fac, că fac, ca să devin notar? (more…)

Prostia se plăteşte întotdeauna sau RCA cu schepsis

Saturday, August 21st, 2010

Zilele acestea trebuie să ne reînnoim RCA-ul, poliţa de răspundere civilă auto. Prilej cu care am aflat despre diverse scandaluri, unul mai revoltător ca celălalt: ştiaţi de pildă că Asirom a despăgubit un individ pentru un accident, apoi l-a dat pe posesorul poliţei în judecată ca să îşi recupereze banii? Şi atunci te întrebi la ce naiba mai faci poliţa aia… (more…)

No comment

Friday, August 20th, 2010

Azi sprijineam o uşă într-un spital, nu spun care, aşteptând să pun o întrebare. Şi am auzit-o, fără să îmi propun neapărat, pe o individă – acum n-aş şti să spun dacă avea sau nu halat alb, dacă era medic sau asistentă – dialogând cu un tânăr de vreo 20-25 de ani, în timp ce completa nişte hârtii:

– Şi ce e? Fetiţă?

– Da…

– Şi, vă convine?

Viata vazuta de pe dulap

Saturday, July 24th, 2010

2 cerbi in padure, unul cu o coasta rupta, altul cu un corn rupt:
– Salut Costel!
– Salut Cornel! (more…)

Autonomii teritoriale?

Friday, July 23rd, 2010

V-aţi întrebat zilele acestea de la ce vor să ne deturneze atenţia cele 2 ştiri – prima deloc de un asemenea interes naţional, a doua deloc de o asemenea actualitate – care au monopolizat toate posturile TV şi toate emisiunile? În speţă, sinuciderea Mădălinei Manole şi deshumarea figurilor de tristă amintire… Eu m-am întrebat. Trebuie să spun că sunt atât de prudentă şi atât de sceptică faţă de tot ce se întâmplă sau ni se serveşte pe tavă şi atât de conştientă că suntem până la urmă o umplutură, nici măcar pioni pe o tablă de şah, încât mă suspectez eu însămi de paranoia. Dar mai bine paranoic decât naiv. (more…)

Potopul in versiune contemporana

Thursday, July 22nd, 2010

Primit pe mail:

In anul 2010, vine Dumnezeu la Noe, care traia linistit in… si-i zice:
– Noe, pamantul s-a umplut de rautate si oamenii M-au uitat. Vreau sa-mi construiesti o noua Arca, pentru ca Potopul va veni iar. Sa iei din fiecare specie cate un exemplar mascul si femela. Ai la dispozitie 6 luni de zile!
Dupa 6 luni se uita Dumnezeu pe pamant si-l vede pe Noe plangand in gradina.
– Noe!!! Sunt pe cale sa incep Potopul, unde este Arca???
– Iarta-ma Doamne, dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp… Am nevoie de autorizatie de constructie. Ma tot cert cu un inspector, pentru un sistem antiincendiu, vecinii m-au dat in judecata pentru ca am incalcat planul de urbanism construind Arca in gradina mea si nu am respectat normele de inaltime. (more…)

Răutatea gratuită şi suculentă

Wednesday, July 21st, 2010

De mult mă roade subiectul acesta. De mult îl observ şi îmi propun să scriu despre el. De mult şi totuşi încă mă frapează răutatea gratuită a unora care se înscriu cu glorie în categoria celor mai deştepţi chiar decât ei înşişi, cum bine spunea Diacritica. Pentru că nu poţi să fii decât mai deştept decât tine însuţi când citeşti un articol şi, în loc să comentezi idei, informaţii, îl înjuri pe autor sau înjuri alţi forumişti, împroşcând cu cele mai suburbane vocabule sau, în cazuri fericite, mascându-ţi frustrările şi complexele în ironii, interogaţii agresive şi altele. (more…)

Bancuri de criză

Friday, June 18th, 2010

Cică şedinţă de Guvern. Boc îl întreabă pe Vlădescu:
– Sebi, la Vami ai tăiat salariile?
– Da, dragă, zice Sebi, cu 25 la sută, cum ni s-a stabilit.
– Şi? S-au supărat? Au ameninţat că demisionează?
– Nu, dragă, nimic.
– Nimic? Păi ia mai taie-le 25%. (more…)

Masă sau individ?

Wednesday, June 2nd, 2010

Este o întrebare fundamentală pe care mulţi o ocolesc, păcălindu-se, ca să nu spun minţindu-se, singuri. Este o altă variantă a lui “To be, or not to be”…

Să stabilim, dacă mai era cazul, ce înseamnă să fii individ. Individul este cel care are o conştiinţă proprie şi funcţională. Adică trează, vigilentă, nu adormită. Individul este cel care are discernământ şi poate prin urmare să discearnă binele de rău, dreptatea de nedreptate, adevărul de minciună. Individul ia atitudine pe baza convingerilor sale, pe baza principiilor pe care şi le-a format şi după care se conduce. Nu acţionează nici luat de valul mulţimii, nici din inerţie. Nu se ia după ce fac sau zic ceilalţi. Nu în primul rând. Ci după ce îi dictează forul interior. (more…)

Simplă observaţie

Monday, May 31st, 2010

Cine crede sau speră că trăim în democraţie este naiv sau tâmp. De aceea, este ridicol să afirmi că “democraţia a murit în România”. Eu m-am tot căznit să identific semnele democraţiei şi nu am reuşit. Da, avem drept la vot, dar nu ştiu cum se face că nu prea avem din ce alege, pentru că ies în faţă tot lichelele, tot bazaţii, tot cei care îşi permit. Iar corectitudinea alegerilor este discutabilă. (more…)

Perplexitate

Friday, May 28th, 2010

Sunt tristă. Sunt descurajată. Sunt uluită de caracterul nostru gelatinos. Al nostru, ca naţie. Nu tu şiră a spinării, prin urmare, nu tu consecvenţă, nu tu cuvânt, nu tu nimic. Uite-aşa. Pentru că oricum se poartă.

Urăsc masificarea. Urăsc scuzele prin care ne justificăm laşitatea şi mediocritatea. Urăsc replicile: “dar ce, sunt singurul?”, “alţii fac mai rău!”, “eu să fiu mai fraier?“.

Azi aveam o fereastră şi mergeam pe stradă, ca să evadez puţin din spaţiul tensionat al liceului. Deodată mi-a răsărit în minte un proverb: Capul plecat, sabia nu-l taie. Şi mi-am dat seama cât este el de emblematic pentru noi, care, cu luminoase excepţii, ne-am târât, ne-am prelins, am evitat mereu să luăm lucrurile în serios, ne-am refugiat, fie în glume, fie în nostalgii. Am făcut haz de necaz. Am dat din umeri şi… ne-am resemnat! Am plecat capul! Nu tu mândrie ca neam, nu tu orgoliu sănătos, nu tu ambiţii. Contraziceţi-mă! (more…)