Archive for the ‘Surse de inspiraţie’ Category

Sonet

Thursday, September 23rd, 2010

Ce flăcări oare mă înaripară
Şi cine mi-a spart lanţuri şi cătuşă
Şi spaima morţii şi cumplita uşă
Prin care rari sunt cei ce ies afară? (more…)

Elena Cuza

Friday, September 3rd, 2010

Elena Cuza (1825-1909) provine din 2 familii cu tradiţie, Rosetti şi Sturdza. Şi-a îndreptat atenţia asupra tuturor fiinţelor care aveau nevoie de protecţie şi de îngrijire. Prezenţa ei în viaţa publică este aproape inexistentă, deşi a întreţinut relaţii politice şi l-a ajutat pe soţul ei, Alexandru Cuza în momente cruciale. Datorită ei, de pildă acesta evadează din închisoare după revoluţia de la 1848 şi se adăposteşte în străinătate. (more…)

Limbajul trupului

Thursday, August 12th, 2010

Câteva minute cu Dan Puric: (more…)

Mongol

Monday, July 26th, 2010

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Am văzut Mongol, un film excelent, fascinant prin exotismul lui, prin farmecul aspru al imaginilor şi al muzicii.

Plecând de la istorie (întemeierea imperiului mongol de către Ginghis Han – n. 1155/1167, m. 1227), filmul idealizează, ţese o poveste frumoasă şi inspirativă despre cum poţi deveni stăpânul propriului destin şi, de aici, al propriei vieţi şi al unui imperiu, în pofida tuturor piedicilor şi vitregiilor.

În prim-plan este aşezată povestea de dragoste dintre Temugin (nume generic care în traducere înseamnă întemeietorul, dar şi făurar, de fier…) şi Borte. Este în film o scenă simbolică, în care ea se arată din spatele său, sugerând că e sfetnicul lui de taină, că este cea care îl susţine şi îl inspiră în acţiunile sale. (more…)

Năluciri de-aiestea

Sunday, July 25th, 2010

Nu urmăresc în mod special nici o emisiune la TV, rareori le încercuiesc în program şi sunt atentă să le prind la timp, dar dacă se întâmplă să butonăm telecomanda şi să dăm peste Profesioniştii, Garantat 100%, Dincolo de hartă şi altele în care sunt prezentaţi oameni deosebiţi, zăbovim şi ne tragem sufletul. (more…)

Entuziasme

Tuesday, July 20th, 2010

Cei care mă citesc ştiu că îl ador pe Mika Waltari. I-am citit cu pasiune cărţile şi i le păstrez cu sfinţenie, ca pe nişte prieteni dragi de care nu vreau să mă despart. Lecturile lor te adâncesc în lumi adevărate, demult apuse, dar atât de viu evocate, încât parcă trăieşti acolo, în Egiptul antic, pe vremea lui Akhenaton, în Etruria şi alte civilizaţii mediteraneene, în Europa medievală, în Bizanţul de dinainte de faimoasa lui cădere din 1453… (more…)

Măsura generozităţii

Sunday, July 4th, 2010

Mi-am propus să nu mai scriu atât de mult despre aspectele negative din jurul meu aşa că m-am trezit tăcând… Poate este mai bine. În curând voi pleca în concediu şi voi tăcea din nou, dar până atunci aş vrea să salvez aici de uitare o anecdotă cu Alexandru Macedon. (more…)

Poeme

Sunday, June 20th, 2010

O, my mind,
You talk too much!
Do follow my heart
That lives in silence. (more…)

Cerere în căsătorie

Saturday, June 19th, 2010

Pentru romanticii incurabili şi nu numai. (more…)

Iulia Hasdeu

Sunday, June 6th, 2010

Rătăceam pe net şi am dat peste un articol interesant despre Iulia Hasdeu:

“Descendentă a unei familii ilustre de savanţi, cu os domnesc, Iulia, Lilica, Julie, Iulia, Camille Armand, fiica lui Bogdan-Petriceicu Hasdeu şi a Iuliei din Abrud, rămâne o perpetuă magie a universului copilăriei, adolescenţei şi a tinereţii retezate de… moarte? Aş spune mai degrabă încununate de veşnicia fără bătrâneţe şi fără moarte.

Am citit din şi despre Iulia Hasdeu şi, de fiecare dată, am avut o revelaţie: ceva ce la o lectură anterioară, fie îmi scăpase, fie nu reuşisem să decelez mai atent.

Dincolo de comentariile care s-au făcut, de-a lungul timpului,despre scrierile şi personalitatea Iuliei Hasdeu, simt că orice aş spune, ar trebui să pornească de la unicitatea şi actualitatea Iuliei. Şi ce să însemne a fi unică, decât numai acea singularitate a ei, în ceea ce priveşte performanţele intelectuale de care a dat dovadă încă din primii ani de viaţă (la numai câţiva ani ştia să scrie, să citească, cunoştea franceza şi germana)…”

Restul aici