Archive for May, 2010

Simplă observaţie

Monday, May 31st, 2010

Cine crede sau speră că trăim în democraţie este naiv sau tâmp. De aceea, este ridicol să afirmi că “democraţia a murit în România”. Eu m-am tot căznit să identific semnele democraţiei şi nu am reuşit. Da, avem drept la vot, dar nu ştiu cum se face că nu prea avem din ce alege, pentru că ies în faţă tot lichelele, tot bazaţii, tot cei care îşi permit. Iar corectitudinea alegerilor este discutabilă. (more…)

Perplexitate

Friday, May 28th, 2010

Sunt tristă. Sunt descurajată. Sunt uluită de caracterul nostru gelatinos. Al nostru, ca naţie. Nu tu şiră a spinării, prin urmare, nu tu consecvenţă, nu tu cuvânt, nu tu nimic. Uite-aşa. Pentru că oricum se poartă.

Urăsc masificarea. Urăsc scuzele prin care ne justificăm laşitatea şi mediocritatea. Urăsc replicile: “dar ce, sunt singurul?”, “alţii fac mai rău!”, “eu să fiu mai fraier?“.

Azi aveam o fereastră şi mergeam pe stradă, ca să evadez puţin din spaţiul tensionat al liceului. Deodată mi-a răsărit în minte un proverb: Capul plecat, sabia nu-l taie. Şi mi-am dat seama cât este el de emblematic pentru noi, care, cu luminoase excepţii, ne-am târât, ne-am prelins, am evitat mereu să luăm lucrurile în serios, ne-am refugiat, fie în glume, fie în nostalgii. Am făcut haz de necaz. Am dat din umeri şi… ne-am resemnat! Am plecat capul! Nu tu mândrie ca neam, nu tu orgoliu sănătos, nu tu ambiţii. Contraziceţi-mă! (more…)

Omul sau destinul?

Wednesday, May 26th, 2010

Întrebare veche, întrebare neliniştitoare, care, deşi şi-a primit răspunsul acum mai bine de două mii de ani, încă ne mai bântuie, încă ne mai dă frisoane, speranţe, îndoieli: Cine este mai puternic, omul sau destinul?

Ultima oară când am stat de vorbă cu maestrul în qigong, mi-a vorbit despre un înţelept care putea prezice cu exactitate viitorul oamenilor. Multe dintre spusele lui s-au adeverit fără greş, dar la un moment dat a prezis unui bărbat că nu va avea copii, că nu va avansa în carieră, ci va rămâne într-o poziţie mediocră şi că va muri la 50 de ani sau aşa ceva, nu îmi mai aduc eu bine aminte. (more…)

S-a mai dus unul…

Wednesday, May 26th, 2010

Odihnească-se în pace!

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957. (more…)

O lectie despre iertare

Monday, May 24th, 2010

Într-o zi, profesorul ne-a cerut să aducem la şcoală nişte cartofi cruzi şi o pungă de plastic. Ne-a spus să punem în punga de plastic câte un cartof pentru fiecare persoană faţă de care avem resentimente şi să-i scriem numele. Ne-a cerut ca timp de o săptămână să cărăm sacoşa cu cartofi în rucsac peste tot unde mergem. Unii dintre cartofi erau cu adevărat grei! Fireşte, cartofii au început să se strice cu timpul…

Efortul de a căra sacoşa asta tot timpul mi-a demonstrat clar cât de mare era greutatea pe care o purtam zi de zi în viaţa mea şi în inimă din cauza ranchiunei şi resentimentelor. (more…)

Termeni si conditii

Sunday, May 23rd, 2010

Încă mă simt aici ca pe o insulă pustie pe care nu mi-am dorit să fiu, dar pe care m-au purtat curenţii oceanului.

Dar nu sunt genul care se plânge şi se supune fatalist condiţiilor şi circumstanţelor exterioare. Sunt genul care se întreabă ce poate să facă mai bine cu ce i s-a dat, cu ce a binevoit să îi pună la dispoziţie viaţa… (more…)

Invingatori si invinsi

Saturday, May 22nd, 2010

Când invingătorul comite o greşeală, spune: “Am greşit!” şi învaţă lecţia.
Când învinsul comite o greşeală, spune: “Nu e vina mea!” şi aruncă vina pe alţii.

Un învingător știe că adversitatea este cel mai bun învățător.
Un învins se simte victimă în faţa adversităţilor vieţii. (more…)