Archive for June, 2010

Spicuiri

Monday, June 28th, 2010

Am găsit jurnalele mele mai vechi. Câte au mai rămas. În unul erau şi câteva pagini salvate din unul din 1994 (încă 17 ani, clasa a XII-a). Şi pentru că nu am dispoziţie să scriu nimic altceva, mă reproduc: (more…)

Noaptea de Sânziene

Thursday, June 24th, 2010

Abia a trecut momentul magic al solstiţiului – nu că pentru omul modern ar mai însemna ceva în afara celei mai lungi zile din an şi primei zile de vară – şi vine un alt moment magic, cel al Sânzienelor, când se deschid porţi spre invizibil, când minuni se pot întâmpla, când îmi imaginez că putem lăsa în urmă poveri şi tristeţi.

Mi-am luat levănţică şi dintr-o dată am fost mai senină şi mai uşoară.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Să visăm şi să trăim frumos!

Zig-zaguri

Wednesday, June 23rd, 2010

Zilele astea m-am întrebat dacă eu sunt aşa cum mă pretind… un om moral. Am avut nişte ezitări în a-mi răspunde. Pentru nivelul meu de exigenţă, nu sunt suficient. Pentru lumea în care trăim… nu contează! De ce m-aş raporta la o lume lipsită de repere, la o lume aflată în derivă? (more…)

Pauze

Tuesday, June 22nd, 2010

Îmi dau seama că de câte ori amân sau renunţ să îmi adun gândurile laolaltă aici se pierde ceva. Experienţele sau doar emoţiile încep inevitabil să se decoloreze în timp, ca în fotografia din reclama aceea la pilule pentru memorie.

Nu am scris despre piesele de teatru la care am asistat euforică sau dezolată, după cum m-au inspirat ele, nu am scris despre filmul Agora, al cărui subiect m-a făcut să visez… cum să nu fi visat când era despre neoplatonici şi mai ales despre celebra Hypatia din Alexandria!! Dar abordarea m-a decepţionat profund. (more…)

Poeme

Sunday, June 20th, 2010

O, my mind,
You talk too much!
Do follow my heart
That lives in silence. (more…)

Cerere în căsătorie

Saturday, June 19th, 2010

Pentru romanticii incurabili şi nu numai. (more…)

Bancuri de criză

Friday, June 18th, 2010

Cică şedinţă de Guvern. Boc îl întreabă pe Vlădescu:
– Sebi, la Vami ai tăiat salariile?
– Da, dragă, zice Sebi, cu 25 la sută, cum ni s-a stabilit.
– Şi? S-au supărat? Au ameninţat că demisionează?
– Nu, dragă, nimic.
– Nimic? Păi ia mai taie-le 25%. (more…)

Cine suntem – III

Thursday, June 17th, 2010

Tocmai plecam de la târgul de carte, când soţul meu şi-a adus aminte că ne-ar trebui nişte cărţi de istorie. Aşa că am făcut cale întoarsă şi, după ce am colindat pe la editurile mari, am poposit şi la Univers Enciclopedic de unde am luat “istoria sinceră” a lui Florin Constantiniu. Nu am crezut că o să mă captiveze mai mult ca un roman, că o voi citi cu atâta consternare. Credeam că partea de istorie medievală mă va plictisi şi mă gândeam cu jind la istoria modernă… Cât m-am înşelat! (more…)

Cine suntem – II

Wednesday, June 16th, 2010

Moldovenii nu cunosc măsura în nimic; dacă le merge bine, sunt semeţi, dacă le merge rău, îşi pierd cumpătul. Nimic nu li se pare anevoie la întâia aruncătură de ochi; iar dacă se iveşte ceva cât de cât să le stea împotrivă, atunci se zăpăcesc şi nu ştiu ce să facă. La urmă, când văd că străduinţele lor sunt zadarnice, se căiesc pentru ceea ce au săvârşit, dar prea târziu. De aceea nu putem face nimic alta, decât să punem pe seama osebitei şi nemărginitei pronii că împărăţia atât de mare şi înfricoşată a turcilor – după ce răsturnase cu armele toată puterea romanilor în Asia şi o bună parte din Europa, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi alte nenumărate împărăţii şi pusese stăpânire cu sila pe neamul cel mai înţelept – grecii – nu a fost în stare să silească un norod atât de prost şi fără de putere să i se plece sub stăpânire, norod care a umblat de atâtea ori să lepede jugul pe care l-a primit de bunăvoie, dar şi-a păstrat întreagă şi nevătămată rânduiala sa politicească şi bisericească. (more…)

Cine suntem

Tuesday, June 15th, 2010

Acum 300 de ani, în monografia sa despre Moldova, Dimitrie Cantemir s-a încumetat să schiţeze şi portretul nostru ca neam. Cine se va mângâia cu ideea că nu este vorba despre toţi românii, ci doar despre moldoveni, va refuza de fapt oglinda pe care ne-o pune în faţă cărturarul. De altfel, acest capitol este destul de ocolit, fiind mai mult ignorat, atunci când nu este menţionat în treacăt… Cu excepţiile de rigoare, desigur.

Fiind prea lung, am să-l “porţionez”. Sper să nu vă pierdeţi interesul în timp.

“Le va fi lor mai folositor (românilor) dacă le vom arăta limpede în faţă cusururile care-i sluţesc, decât dacă i-am înşela cu linguşiri blajine şi cu dezvinovăţiri dibace, încât să creadă că în asemenea lucruri ei se conduc după dreptate, în vreme ce toată lumea mai luminată, văzându-le, le osândeşte. Din această pricină vroim să mărturisim curat că noi, în năravurile moldovenilor, în afară de credinţa cea adevărată şi ospeţie nu găsim prea lesne ceva ce am putea lăuda. Din toate cusururile obişnuite şi pe la ceilalţi oameni, au şi moldovenii dacă nu prea multe, totuşi nici prea puţine. Năravurile bune sunt rare la ei şi întrucât sunt lipsiţi de o adevărată creştere bună şi de deprindere a năravurilor bune, va fi anevoie să găsim un om cu năravuri mai bune decât ceilalţi, dacă firea cea bună nu i-a venit într-ajutor. (more…)

Muzici de-ale tineretii

Monday, June 14th, 2010

The Cranberries – Dreams
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Rod Stewart – Sailing
You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Capcane

Saturday, June 12th, 2010

Era odata un sat atacat deseori de mistreti. In fiecare zi, acestia intrau in sat si provocau mari distrugeri in incercarea lor de a-si gasi hrana. Satenii au incercat diferite metode pentru a-i indeparta sau a-i vana, dar fara prea mult noroc.

Intr-o zi, un intelept dintr-un sat vecin a venit sa-i sfatuiasca pentru a scapa de mistreti. El le-a cerut satenilor sa ii asculte intocmai sfaturile si instructiunile. Pentru ca deja incercasera pana atunci tot ce le statuse in puteri, satenii au acceptat. Inteleptul le-a spus acestora sa adune mancare pentru mistreti din toate gospodariile si sa o puna in mijlocul unui camp. (more…)

Lectia de socialism

Thursday, June 10th, 2010

Am primit-o pe mail si mi s-a parut demna de interes.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar, odata, a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A”. (more…)

Amintiri… II

Wednesday, June 9th, 2010

Am învăţat să citesc o dată cu sora mea, mai mare cu 2 ani şi 7 luni. Aşa că la 5 ani îmi citeam singură poveştile şi ţin minte că îmi impusesem să nu ies afară la joacă decât după ce citeam o poveste sau măcar o parte din ea, chiar dacă de multe ori ardeam de nerăbdare să mă joc.

În schimb, parcă aveam două mâini stângi. Nu am luat niciodată 10 la caligrafie şi, din cauza asta, nici premiul I, iar lucrul manual era o adevărată tortură. Mai ales, nu înţelegeam povestea cu împletitul care mă umplea de revoltă. Ochiurile alea, unul pe faţă, unul pe dos sau un rând pe faţă, unul pe dos erau pentru mine de-a dreptul traumatizante. Dădeam pe-afară de stupoare gândindu-mă că aveam un coleg care împletea mai bine şi mai repede decât toate fetele. Iar mama nu a vrut niciodată să îmi facă temele în locul meu. (more…)

Amintiri…

Tuesday, June 8th, 2010

Încep aici o serie de posturi mai puţin interesante, dar din care mă veţi cunoaşte mai bine, dacă bineînţeles veţi dori…

Ca elevă, mi-am câştigat independenţa după ce am luat un 10 la olimpiada de matematică pentru care mă “pregătisem” citind Călăreţul fără cap. Deşi eram abia clasa a treia sau a patra, ai mei au înţeles că fata lor ştie ce vrea şi ce poate şi m-au lăsat în pace. Oricum, setea lor de premii a fost întotdeauna satisfăcută de sora mea, mai mare, care a fost din clasa I până în a XII-a şefă de promoţie. (more…)

Banală

Monday, June 7th, 2010

Citatul de azi de pe blogul lui Avenirer mi-a adus aminte de o poezie a lui Geo Dumitrescu, Banală:

Astăzi, punând mâna la ochi,
m-am gândit că eşti frumoasă, că te iubesc,
că aş vrea să fii întotdeauna a mea…
Şi gândul mi se părea cuminte şi firesc. (more…)

Iulia Hasdeu

Sunday, June 6th, 2010

Rătăceam pe net şi am dat peste un articol interesant despre Iulia Hasdeu:

“Descendentă a unei familii ilustre de savanţi, cu os domnesc, Iulia, Lilica, Julie, Iulia, Camille Armand, fiica lui Bogdan-Petriceicu Hasdeu şi a Iuliei din Abrud, rămâne o perpetuă magie a universului copilăriei, adolescenţei şi a tinereţii retezate de… moarte? Aş spune mai degrabă încununate de veşnicia fără bătrâneţe şi fără moarte.

Am citit din şi despre Iulia Hasdeu şi, de fiecare dată, am avut o revelaţie: ceva ce la o lectură anterioară, fie îmi scăpase, fie nu reuşisem să decelez mai atent.

Dincolo de comentariile care s-au făcut, de-a lungul timpului,despre scrierile şi personalitatea Iuliei Hasdeu, simt că orice aş spune, ar trebui să pornească de la unicitatea şi actualitatea Iuliei. Şi ce să însemne a fi unică, decât numai acea singularitate a ei, în ceea ce priveşte performanţele intelectuale de care a dat dovadă încă din primii ani de viaţă (la numai câţiva ani ştia să scrie, să citească, cunoştea franceza şi germana)…”

Restul aici

Incurajare

Saturday, June 5th, 2010

Mi-a venit în minte o afirmație celebră ce îi aparține lui Winston Churchill: Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. (more…)

Diferenta de varsta dintre soti si speranta de viata

Friday, June 4th, 2010

Căutam o reţetă pentru foi de lasagna, pentru că de cumpărat nu am găsit şi am dat peste rezultatele unor studii recente despre cum afectează diferenţa de vârstă dintre soţi speranţa de viaţă.

“Folosind datele de la aproximativ două milioane de cupluri daneze, Sven Drefahl de la Institutul de Cercetări Demografice Max Planck (MPIDR) din Rostock, Germania, a fost capabil să elimine deficienţele statistice din cercetările anterioare şi a arătat că cea mai bună alegere pentru o femeie este să se mărite cu un bărbat de exact aceeaşi vârstă; un soţ mai bătrân îi scurtează viaţa, iar unul mai tânăr o face cu atât mai mult. (more…)

Ilogica zilelor noastre

Thursday, June 3rd, 2010

În sistemul bugetar, profesorii şi medicii au printre cele mai mici salarii. Si asta nu e nimic. Mai grav este că suntem trataţi de parcă am fi plătiţi chiar prea mult şi avem neobrăzarea să deschidem gura. Şi nu doar un politician a spus de-a lungul timpului că suntem plătiţi prea mult.

Atunci cum se justifică aşa ceva:

“Nu ati castigat bine pana nu ati lucrat la stat”, aceasta ar trebui sa fie concluzia dupa vizionarea listelor cu veniturilor angajatilor din sectorul bugetar. ZF aduce la un loc toate listele cu veniturile angajatilor din sectorul bugetar, in luna aprilie, atat a angajatilor din ministere, cat si din companii si institutii de stat.

In listele cu veniturile obtinute de salariatii din sectorul public apar aproape in fiecare zi pe site-urile oficiale ale institutiilor, discrepante salariale majore fiind intalnite in aproape fiecare minister.

Spre exemplu, la Ministerul Afacerilor Externe ierarhia salariilor este inversata. Cel mai mare salariu de baza lunar din MAE este al secretarului general Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei, acesta fiind urmat de secretarul general adjunct, Iulian Popescu, cu un salariu de 8.807 lei. Ministrul Teodor Baconschi castiga 6.614 lei, iar secretarii de stat – Anton Niculescu, Bogdan Mazuru, Bogdan Aurescu, Doru Costea si Calin Radu Ancuta – castiga de asemenea cate 6.614 lei pe luna.

Potrivit grilei prezentate de MAE pe site-ul sau, ambasadorii au un salariu lunar de 7.514 lei, in timp ce venitul net lunar al unui referent poate ajunge la 2.505 lei. La aceste sume se pot adauga sporuri si indemnizatii de conducere care se ridica la valori de mai bine de jumatate din salariu.

Grilele si restul aici