Entuziasme

Cei care mă citesc ştiu că îl ador pe Mika Waltari. I-am citit cu pasiune cărţile şi i le păstrez cu sfinţenie, ca pe nişte prieteni dragi de care nu vreau să mă despart. Lecturile lor te adâncesc în lumi adevărate, demult apuse, dar atât de viu evocate, încât parcă trăieşti acolo, în Egiptul antic, pe vremea lui Akhenaton, în Etruria şi alte civilizaţii mediteraneene, în Europa medievală, în Bizanţul de dinainte de faimoasa lui cădere din 1453…

Pe lângă valoarea de frescă istorică, toate transmit idei preţioase, o filosofie de viaţă, naturală şi autentică. Îmi pare că romanele lui chiar merg pe linia literaturii antice, arhaice, cu miez, că se nasc dintr-o nevoie esenţială a omului de a transmite ceva important. Se încadrează în acea literatură definită de Horaţiu ca “utile dulci”.

Dacă vreţi să îl cunoaşteţi pe Sinuhe, eroul din romanul Egipteanul, şi să fiţi părtaşi la minunata şi sfâşietor de trista lui odisee, atunci musai uitaţi-vă pe TVR 1, la ora 21.10 azi.

Tags: ,

One Response to “Entuziasme”

  1. anamayana Says:

    Filmul este bun, cartea este fabuloasa. Am citit-o acum 5-6 ani, asa ca multe detalii sunt estompate, dar filmul foloseste o infima parte din carte, un fir secundar si nici pe acela fidel si complet, ci cu intentia de a aduce un elogiu monoteismului si avangardismului lui Akhenaton.

Leave a Reply