Autonomii teritoriale?

V-aţi întrebat zilele acestea de la ce vor să ne deturneze atenţia cele 2 ştiri – prima deloc de un asemenea interes naţional, a doua deloc de o asemenea actualitate – care au monopolizat toate posturile TV şi toate emisiunile? În speţă, sinuciderea Mădălinei Manole şi deshumarea figurilor de tristă amintire… Eu m-am întrebat. Trebuie să spun că sunt atât de prudentă şi atât de sceptică faţă de tot ce se întâmplă sau ni se serveşte pe tavă şi atât de conştientă că suntem până la urmă o umplutură, nici măcar pioni pe o tablă de şah, încât mă suspectez eu însămi de paranoia. Dar mai bine paranoic decât naiv.

Şi iaca, apare bomba. Mai întâi ungurii cer schimbarea numelui unei străzi Mihai Eminescu în Atila, pe motiv că Eminescu ar fi fost antisemit! Ce subversivă pretenţie! Ce murdară! Să îl reduci pe Eminescu la asta, pe Eminescu care în inconştientul nostru colectiv este încă cel mai bun şi mai reprezentativ poet!

Mai apoi, secuii, veniţi aici să păzească teritoriile pe care şi le-a însuşit cu japca regatul ungar ca să le exploateze, vin şi cer autonomie taman în mijlocul ţării că aşa s-au trezit ei şi uite că ies şi în stradă dacă au chef. Păi să iasă, mi-am zis în sinea mea, că şi eu am ieşit cu alte mii sau zeci de mii de bugetari de câteva ori şi tot degeaba. Sunt curioasă ce o să obţină ei!

Dar uite că UDMR-ul este mână în mână cu puterea, a fost întotdeauna la putere pentru că nu are principii, e ca o giruetă, gata să se adapteze preferinţelor politice ale majorităţii, gata de compromisuri pentru a trage şi pe turta maghiarilor câte ceva, încet şi sigur.

Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu sunt xenofobă! Nu am nimic nici cu maghiarii, nici cu ţiganii, nici cu alte minorităţi. Le respect şi luate colectiv şi individual până la proba contrarie. Dar mărturisesc că mi-a fost tare greu, citindu-l pe Florin Constantiniu, să nu am pică pe unguri. Pe unguri, care treptat au pus stăpânire pe Transilvania, încercând să pună stăpânire apoi pe toate teritoriile. Partea tristă este că nu românii le-au oprit expansiunea, ci mongolii care aveau şi ei interese în zone şi nu doreau să renunţe la veniturile lor. Citiţi O istorie sinceră…! În fine, trecutul e trecut, nici noi nu am fost prea breji, nu am fost uniţi şi ne-am săpat între noi…

Dar cum putem înţelege politica ungurilor? Să înţeleg că ultimii veniţi sunt cei îndreptăţiţi să se considere la ei acasă? În curând şi turcii şi tătarii din Dobrogea, veniţi doar puţin mai târziu decât ungurii o să vrea autonomie? Numai pentru că au venit nepoftiţi, pentru că aşa se practica şi ne-au uzurpat?

Tags: , , , , ,

Leave a Reply