Mongol

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Am văzut Mongol, un film excelent, fascinant prin exotismul lui, prin farmecul aspru al imaginilor şi al muzicii.

Plecând de la istorie (întemeierea imperiului mongol de către Ginghis Han – n. 1155/1167, m. 1227), filmul idealizează, ţese o poveste frumoasă şi inspirativă despre cum poţi deveni stăpânul propriului destin şi, de aici, al propriei vieţi şi al unui imperiu, în pofida tuturor piedicilor şi vitregiilor.

În prim-plan este aşezată povestea de dragoste dintre Temugin (nume generic care în traducere înseamnă întemeietorul, dar şi făurar, de fier…) şi Borte. Este în film o scenă simbolică, în care ea se arată din spatele său, sugerând că e sfetnicul lui de taină, că este cea care îl susţine şi îl inspiră în acţiunile sale.

Iubirea lor este exemplară. Sunt meniţi să fie împreună şi nimic nu îi poate ţine departe unul de altul. Comunică dincolo de lumea fizică şi nimic din aceasta nu îi poate descuraja. Poate că e o lume cu o altă morală, cu o altă înţelegere a valorilor, mult mai nobilă, mai profundă şi mai demnă decât cea atât de familiară nouă. Şi, mai presus de toate, mult mai simplă. Cu un cod al onoarei redus la esenţial. De aici şi duritatea pedepsei unice – moartea.

De pildă, pentru Temugin faptul că Borte a rămas însărcinată cu altul (fiind răpită de un trib rival care jurase să se răzbune pe tatăl eroului), că a născut copiii altora, nu înseamnă nimic. Borte rămâne aleasa lui, are pentru ea aceeaşi tandră dragoste şi îi adoptă fără nici o tresărire copiii. Şi nu există în film nimic din psihologia şi mentalitatea noastră: regrete, remuşcări, culpabilităţi sau culpabilizări, orgolii rănite, vanităţi goale… Vezi doar forţa, încordarea pentru atingerea ţelurilor, onoarea, austeritatea hrănită poate şi de peisajele aspre, de natura sălbatică, de iernile grele din stepele nesfârşite.

Filmul este o lecţie. Ne învaţă că victoria sau eşecul se află doar în mâinile noastre, că adversităţile ne călesc voinţa, că, în final, suntem instrumentele prin care destinul se împlineşte… Că fiecare are parte de sprijin, dacă îl acceptă. Şi că Zeul Cerului Albastru, Tengri, îşi pleacă urechea şi tunetele către cel care are viziune, care înţelege că poate fi responsabil pentru toţi mongolii, că îi poate conduce şi civiliza.

Replici din film:
Ascultă cu atenţie ce-ţi spun. Trebuie să chibzuieşti bine când îţi alegi mireasa. Faţa trebuie să-i fie plată ca cea a unui lac sărat. Ochii trebuie să-i fie înguşti. În ochii mari intră duhurile rele şi o vor face să înnebunească, văzând lucruri ce nu sunt. Şi cel mai de seamă: nu uita să i te uiţi la picioare. Femeia trebuie să aibă picioarele zdravene, ca bărbatul să fie fericit.

Stăpâne al Cerului Albastru, mare Tengri, mă închin înaintea ta! Dă-mi puterea de care am nevoie. Mongolii duc lipsa legilor. Eu îi voi face să li se supună… Chiar dacă asta înseamnă să omor jumătate dintre ei.
Legile noastre vor fi simple. Nu ucide femei sau copii. Achită-ţi întotdeauna datoriile. Urmăreşte-ţi duşmanii până la ultima suflare. Şi niciodată să nu-ţi trădezi hanul. Pedeapsa să fie una singură: moartea.

Vreau să-mi spui: toţi mongolii se tem de tunet. Tu de ce nu?
Nu am avut mult timp unde să mă ascund de tunet. Aşa că nu mi-a mai fost frică.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Tags: , , , , , ,

One Response to “Mongol”

  1. Grapefruits Says:

    Am vazut filmul Mongol acu’ un an de zile, mi’a placut foarte mult.

Leave a Reply