Puterea de a alege – I

Posibilitatea de a alege este cheia libertăţii. Dar de a alege sincer, nu împins de la spate, nu momit de promisiuni. De a fi ca eroul din poveşti aflat la câte o răscruce. (Ce îmi plac pasajele acelea!). Şi, aţi văzut, eroul nu alege calea uşoară, plină de ispite ale simţurilor. O alege pe cea care pare imposibilă, plină de primejdii. Dar nici o clipă nu îi trece prin cap să dea înapoi. Pentru că este calea justă. Iar la sfârşit, la sfârşit de tot, după muuult, muuult timp, primeşte şi recompensa.

Am impresia că noi ne-am cam înmuiat. Ni s-a cam fleşcăit voinţa. Ne place să ne văicărim de câte ori dăm de o greutate, fugim repede ori de câte ori vedem o oază, ne întindem cu burta la soare, căutăm drumul uşor, vrem realizări fără să depunem nici un efort sau cât mai puţin efort, dacă trebuie.

Copiem la examene, copiem referate, teze de licenţă sau de doctorat, dar apoi ne lăudăm cu diplomele noastre. Vrem posturi importante şi salarii mari fără prea multă bătaie de cap, invocăm mizeria din ţară ca să ne scuzăm propria contribuţie la aceasta, ne plac oamenii care nu ne contrazic, şefii care ne lasă de capul nostru, poliţiştii care închid ochii la abaterile noastre dacă le strecurăm abil o anumită bancnotă în buzunar…

Ne-am acomodat să trăim la mica înţelegere.

Şi ce se alege de puterea noastră de a alege?

Tags: , ,

Leave a Reply