Omul sau destinul?

Întrebare veche, întrebare neliniştitoare, care, deşi şi-a primit răspunsul acum mai bine de două mii de ani, încă ne mai bântuie, încă ne mai dă frisoane, speranţe, îndoieli: Cine este mai puternic, omul sau destinul?

Ultima oară când am stat de vorbă cu maestrul în qigong, mi-a vorbit despre un înţelept care putea prezice cu exactitate viitorul oamenilor. Multe dintre spusele lui s-au adeverit fără greş, dar la un moment dat a prezis unui bărbat că nu va avea copii, că nu va avansa în carieră, ci va rămâne într-o poziţie mediocră şi că va muri la 50 de ani sau aşa ceva, nu îmi mai aduc eu bine aminte.

Şi într-adevăr aşa a fost. Omul nu a avansat şi nu a avut copii.

Până când s-a hotărât să facă ceva, să progreseze. Şi şi-a impus regula celor 300 de fapte bune. Câte una pe zi. A început să fie atent la nevoile celorlalţi, să facă donaţii, să ajute oamenii, a încurajat-o şi pe soţia lui să facă la fel. Şi după ce s-au epuizat cele 300 de fapte, a luat-o de la capăt cu alte 300 şi tot aşa.

Ei bine, omul acela şi-a schimbat destinul. A avut şi copii, a promovat şi a trăit peste 70 de ani.

Atât timp cât eşti dispus să te schimbi, să progresezi, universul îţi acordă şi timp şi energie, nu? Atât timp cât ai Bună Voinţă, viaţa îţi acordă oportunităţi.

Tags: , ,

4 Responses to “Omul sau destinul?”

 1. Maya Says:

  sau “Suntem ceea ce suntem de fapt sau Suntem ceea ce vrem sa fim”…

 2. koma Says:

  articolul acesta e ca si cum ai comenta finalul seriei LOST 🙂 cred ca nu puteai face un review mai nimerit, chiar daca probabil nici nu l-ai vazut.

 3. irina Says:

  Imi aminteste de povestea cu chinezii si studiul Bibliei, din “La est de Eden”. Cred ca o stii. Imi place foarte mult, am cauta-o ca sa ti-o amintesc si am gasit-o aici: http://www.timshel.org/timshel.php

 4. anamayana Says:

  Va multumesc pentru comentariile frumoase.
  @ Koma: am citit pe blogul tau despre Lost. Ai dreptate, nu l-am vazut. Mi se pare prea lung si nu ma incumet la inca o dependenta. 🙂

Leave a Reply