Bucurii simple

De aproape o lună de când ne-am luat maşină de făcut pâine ne răsfăţăm cu tot felul de delicii. Maşina am ales-o citind pe forumurile specializate (există comunităţi de mândri posesori ai unui asemenea articol! Noi chiar ne-am trezit târziu). Descrierea asta ne-a convins:

“Carrefour HOME HBM814_9.
Are toate cele 4 caracteristici, prezentate şi pe forumul ăsta, necesare unei maşini de mare calitate: cantitatea de pâine – 1300 g; motor – 1320 W !!!!; 2 lamele de frământare; memorie – 10 minute.
Se vorbea de motoare peste sau de 800 W şi asta are, cum spuneam, 1320 W.
Are o cuvă mare (1300 g) şi 2X500 g; în plus, are şi 2 tăviţe pentru baghete, plus suportul pentru ele. Are până şi un cârlig de scos paleta din pâine (pe care mi-l făcusem singur la Morphy Richards). Rezistenţa de încălzire e “pe 2 etaje”, nu doar la fund ca la altele. Are buton de pauză, dacă vrei să întrerupi procesul temporar. Dacă îţi cade curentul, are memorie, cum am scris, de 10 minute. Are 7,3 kg, dând impresia de soliditate şi profesionalism”.

Noi am găsit la Carrefour modelul următor, 10, care nu pare diferit de 9. Dar… eu nu mă pricep deloc. Ca un homo atehnicus nedezminţit ce mă ştiu, nu mă mai bag când e vorba de robotul de bucătărie sau alte maşinării, prea sofisticate pentru mine (asta după ce am stricat pe ici pe colo…). Pe astea le foloseşte iubitul soţ. Mie doar mi se întâmplă să ajung uneori acasă seara târziu şi să mă întâmpine o căldură plăcută şi un miros nebun de apetisant. La început nu îl identificam imediat. Miroasea prea bine ca să fie doar pâine. Şi nici nu era. Era pâine cu nuci şi seminţe de toate felurile, pâine cu ceapă, pâine cu caşcaval şi şuncă…

Şi am făcut şi primul nostru cozonac.

Tags: ,

12 Responses to “Bucurii simple”

  1. CARMEN Says:

    Hmmm, tare apetisant! la o cana cu lapte, o felie de cozonac ar merge de minune!

  2. anamayana Says:

    Asa l-am si mancat si am scapat de prepararea multor dejunuri. 🙂

  3. Esqvilyn Says:

    … Pofta buna ! 😀
    “homo atehnicus” – prea tare :)), e prima oara cand intalnesc expresia asta 🙂

    Hmm, o fi mai sanatos sa mananci paine de casa facuta la masina din asta decat sa o cumperi ?

  4. mOntecOre Says:

    cata mai monstrii de bucatarie!
    sa aveti spor la mancat minunatii:)

  5. anamayana Says:

    @Esqvilyn: Sa stii ca sigur e mai sanatoasa painea de casa. Si mai gustoasa. Noi punem seminte de dovleac, de floarea soarelui, de susan, de mac, nuci… O sa luam si de in, am auzit ca sunt foarte sanatoase.
    Probabil ca mai ieftina nu este, dar asta trece in plan secund. Si apoi iti poti face paine cand vrei, nu ramai fara niciodata.
    @mOntecOre: Nimic nu se compara cu mirosul din casa si cu gustul painii aburinde sau al cozonacului cald. Eu ma topesc de placere. Si reci sunt bune. dar cand sunt calde… nu ne mai oprim. Noroc ca nu avem probleme cu siluetele, atunci ar fi problematic. 🙂

  6. Anamayana» Blog Archive » Daţi lovitura! Says:

    […] scris aici despre minunata maşinuţă de făcut pâine pe care ne-am cumpărat-o anul […]

  7. Cristina T. Says:

    Ce paine frumoasa! am si eu un aparat de la carrefour dar … nu-mi iese bine deloc…
    Ai putea sa scrii si reteta exacta si pasii? te rog frumos

  8. anamayana Says:

    🙂 ii spun sotului meu. El se ocupa de paine.

  9. Cristina T. Says:

    Ok! Astept cuminte … 🙂 Multumesc anticipat

  10. Avenirer Says:

    Oh… m-a băgat sotia in belele cu painea asta…

    Ingrediente: 1 kg făină, un cub de drojdie, 600 ml. apa, sare, seminte de tot felul (la decizia celui care o mănâncă 🙂 ), un albuş de ou (pentru luciul pâinii), două-trei linguri ulei

    Cum se face?

    Pui apa la încălzit (cât să nu te frigă la mână). Până să se încălzească scoţi cuva din aparat şi paletele din cuvă, arunci acolo cubul de drojdie şi zahărul. Când s-a încălzit apa, torni jumătate din aceasta în cuvă peste drojdie şi zahăr şi – având grijă să ai pachetul de făină desfăcut la îndemână – învârţi drojdia cu o mână prin apă până se dizolvă. După ce drojdia s-a dizolvat cât de cât, torni făină cu o mână şi amesteci cu cealaltă (eu strâng compoziţia într-un pumn, aşa se amestecă fără cocoloaşe) până când compoziţia devine precum o smântână puţin mai groasă (dar să nu fie nici prea groasă…). Când ai terminat de amestecat, pui paletele înapoi în cuvă (ai grjă să fie fix puse, altfel nu se vor învârti cum trebuie), iei cuva şi o pui în apropierea unei surse de căldură (eu o pun lângă un ochi de aragaz aprins). O ţii acolo vreo 15-20 de minute până crezi că compoziţia şi-a dublat volumul.
    După această perioadă, torni peste compoziţie restul de făină, apoi restul de apă, uleiul, seminţele (eu pun şi seminţe de in şi fulgi de ovăz; alte pâini le fac şi cu o ceapă tăiată mărunt sau cu un cartof ras cu răzătoarea) şi sarea. Având cuva aproape plină ochi de atâtea ingrediente, o fixezi înapoi în aparat. Setezi aparatul pe Dough (numărul 7) şi îl porneşti.
    Sunt momente când vei avea impresia că făina nu se amestecă în aparat. Eu mai bag din când în când coada unei linguri ca să ajut aparatul să amestece toate componentele (să ai grijă să nu loveşti paletele aparatului cu lingura ca să nu strici ceva pe acolo).
    După aproximativ o oră jumătate, aparatul o să ţiuie pentru a te anunţa că a terminat, dar ar fi bine să te mai uiţi şi tu din când în când la ce face pentru că aluatul ar putea să crească prea mult. Tot ce va trebui să faci va fi să îl mai îndeşi în cuvă cât să nu se scurgă pe margini.
    Când a încheiat ţiuitul, scoate-l din priză, porneşte focul la cuptor şi pregăteşte tăvile de cozonac (eu pun aluatul în două tăvi, într-una mai mult, în cealaltă mai puţin). Cu mâinile unse cu ulei, scoate o parte din aluat şi pune-l într-o tavă (ai grijă să nu pui acolo şi vreo paletă dintre cele două), iar cealaltă parte pune-o în cealaltă tavă (eu nu tapetez tăvile, teflonate, nici cu făină nici cu ulei nici cu hârtie). Pentru a arăta bine pâinea, înainte de a o pune la cuptor o ungi cu albuşul bătut şi pui peste câteva seminţe (ai putea să mai faci o dată asta şi după vreo 15 minute de stat în cuptor). În medie ia vreo 40 de minute la cuptor, dar mai bagă un băţ în pâine să vezi dacă şi în interior este făcută şi când iese uscat poţi opri totul. Pâinea să o scoţi imediat ce s-a terminat de făcut, altfel se va înmuia şi se va lipi de tavă.

  11. Nicu Says:

    Toate bune si frumoase cu acest cozonac prezentat. Precis este foarte delicios. Am sa fac si eu ca sunt unul care a avut astfel de masina de paine, dar dupa doi ani sa stricat mecanic, adica de la temperaturile ridicate din timplul coacerii, sau distrus lagarii – prin uscarea lubrefiantului – unde se invart paletele. Electric si electronic, masinaria inca functioneaza, dar mecanic trebuie inlocuite piese. Nu stiu de unde si nici nu mai ma mai intereseaza. De alti 3 ani fac paine si framant aluatul doar cu o mana la maxim 10 minute si iasa o paine super.
    In legatura cu cele scrise la inceput.
    Totusi am de facut o precizare. Asta ca sa nu derutam cititorii care citesc la inceput ca ,, masina aceasta de paine, are motor de 1320 Wati. Total gresit.
    Conumul total este de 1320W, daca asa scrie pe eticheta.
    Motorul are doar circa 100W. Nici nu-i trebuie mai mult. In schimb are o rezistanta mare pentru coacerea painii si aceia are poate la 1200 de wati. Raman la socoteala mai 20 wati care sunt consumul programatorului electronic. 1200 wati rezistenta de incalzire + 100 wati acel motor de antrenare a paletelor + 20 wati consumul programatorului = cei 1320 Wati. Daca motorul ar avea 1320wati, ar fi mai mare ca toata masina de paine.
    Cu stima, pentru adevar, Nicu.

  12. anamayana Says:

    multumesc pentru precizari. cum spuneam, eu sunt un homo atehnicus, mie 1320 wati nu imi spune mare lucru…
    mi-ar placea si mie sa facem paine asa, framantat cu mana. dar cum nu ma ocup eu, e buna oricum. 🙂

Leave a Reply