Perplexitate

Sunt tristă. Sunt descurajată. Sunt uluită de caracterul nostru gelatinos. Al nostru, ca naţie. Nu tu şiră a spinării, prin urmare, nu tu consecvenţă, nu tu cuvânt, nu tu nimic. Uite-aşa. Pentru că oricum se poartă.

Urăsc masificarea. Urăsc scuzele prin care ne justificăm laşitatea şi mediocritatea. Urăsc replicile: “dar ce, sunt singurul?”, “alţii fac mai rău!”, “eu să fiu mai fraier?“.

Azi aveam o fereastră şi mergeam pe stradă, ca să evadez puţin din spaţiul tensionat al liceului. Deodată mi-a răsărit în minte un proverb: Capul plecat, sabia nu-l taie. Şi mi-am dat seama cât este el de emblematic pentru noi, care, cu luminoase excepţii, ne-am târât, ne-am prelins, am evitat mereu să luăm lucrurile în serios, ne-am refugiat, fie în glume, fie în nostalgii. Am făcut haz de necaz. Am dat din umeri şi… ne-am resemnat! Am plecat capul! Nu tu mândrie ca neam, nu tu orgoliu sănătos, nu tu ambiţii. Contraziceţi-mă!

Am o colegă de engleză care până ieri seară a fost cea mai vocală persoană pe tema grevei. A încolţit-o pe colega ei de engleză, somând-o să nu care cumva să participe la bacul oral, să fie unite. Etc. A spus că nu s-ar mai putea uita în oglindă dacă ar face altceva! Pe scurt, tam-tam de când a debutat nebunia asta cu scăderea salariilor. Zilnic. Iar azi, uite-aşa, s-a sucit. Merge la bac. Nu a putut dormi toată noaptea de grija elevilor ei. Îi urlă brusc conştiinţa în urechi.

Poate că nu m-aş fi supărat atât, dacă nu era efectiv cea mai pornită. Dacă nu ar fi fost greva şi blocarea bacului singurele ei subiecte de discuţie. Iar acum mi-a spus să nu o judec. Nu o judec, dar cum aş mai putea avea încredere în ea?

Este mizerabilă manipularea asta. Manipulare perfidă, care merge de la dezinformare (celelalte licee/oraşe nu fac grevă, o să fiţi singurii) până la intimidare şi şantaj. Ce m-ar putea face pe mine să îmi îndoi spinarea, să îmi uit convingerile şi principiile, să accept orice abuz? Pentru că este un abuz. Învăţământul a pierdut oricum şi zeci de mii de oameni (disponibilizaţi la începutul acestui an şcolar) şi destule sporuri care au înjumătăţit unora salariul. Învăţământul, ca şi sănătatea, nu are suficient personal. Să înţeleg că şi disponibilizările se vor face tot otova, iar agenţiile înfiinţate din motive politice şi clientelare vor rămâne în picioare?

Iar ieri, într-o discuţie cu sindicatul Spiru Haret, ministrul nostru penibil a zis: daţi 20.000 de oameni afară şi veţi primi tot salariul. Nu i-au trebuit decât câteva minute ca să îşi spună opinia, ca să dialogheze. Mai precis, 7 minute. Că trebuia să mai ajungă şi la nu ştiu ce TV. Păi ce dialog este ăsta?

Dar de ce nu ar face la fel ca Boc care a zis ziariştilor “Daţi-le dvs. profesorilor banii pe care îi datorează statul, dacă tot vă agitaţi atâta”. De altfel, nu ni s-a cerut tot nouă să rezolvăm criza?!

Păi asta este seriozitate?! Aste este normalitate?!

Am fost şi sunt în continuare perplexă.

Şi azi mă duc să pun 2 monede de 10 bani în piaţa guvernului. Una şi pentru soţul meu.

Aşa cum am fost şi la mitingul din 17 martie unde abia mi-am oprit lacrimile…

Tags: , , ,

5 Responses to “Perplexitate”

 1. CARMEN Says:

  câta tristete!

 2. irina Says:

  Si trebuie sa “formam caractere”!

 3. koma Says:

  eu inainte de a raspunde cu da/nu (sunt creierul bacului – foarte multa munca si responsabilitate) am intrebat 5 colegi simiari mie, din alte scoli. raspunsul tuturor a fost ca nu fac greva. pe noi ISJ ne-a anuntat ca daca facem greva ni se vor gasi inlocuitori. mi s-a parut inutil sa-mi sap groapa aiurea. dar ma roade postura in care sunt pus.

 4. anamayana Says:

  Nu este legal sa ti se ia dreptul la greva. Daca am fi inlocuiti s-ar incalca acest drept si s-ar incalca si regulamentul bacului care prevede anumite conditii.

  Lumea se lasa santajata si intimidata pentru ca nu se informeaza.
  Ironic, azi l-am auzit pe funeriu spunand ca se respecta “graficul initial” al bacului. Le-am spus colegilor mei ca scuza asta ca sunt afectati copiii este falsa, ca proba poate oricand sa fie reprogramata… cine sa ma asculte?

 5. koma Says:

  s-au incalcat destule legi deja incat sa nu`mi mai para nimic imposibil. gaseau ei explicatie, sunt sigur, mai ales in zone in care din 10 scoli doar 1 nu sustine.

Leave a Reply