De totdeauna

Nu mă omor după speculaţii filosofice şi nici după limbaje sofisticate. De obicei, mă întorc la Epictet, sau la alţi filosofi “clasici”, de câte ori am nevoie de linişte, de simplitate, de terenul solid al unei morale sănătoase, care nu caută scuze şi nici justificări…

“Cum pot eu face mai mult rău duşmanului meu?”, a întrebat cineva pe Epictet. “Căutând a-i face cât mai mult bine”, a răspuns el.

O singură limbă şi două urechi ţi-a dat natura: pentru ca să asculţi de două ori mai multe decât vorbeşti.

Eu sunt mai bogat, prin urmare sunt mai sus decât tine; eu sunt mai meşter la cuvânt, prin urmare sunt superior ţie. Raţionamentele acestea sunt greşite şi trebuie îndreptate aşa: Eu sunt mai bogat decât tine, prin urmare, averea mea e mai mare decât a ta; eu sunt mai meşter la cuvânt, prin urmare, vorbirea mea e mai bună decât a ta. Căci una este bogăţia şi averea ta şi alta eşti tu însuţi.

Mai bine să-ţi rămână copiii educaţi decât bogaţi, căci mai mult preţuiesc perspectivele celor educaţi decât mijloacele celor bogaţi.

Unui tânăr care se lăuda la teatru, crezându-se învăţat fiindcă avusese ocazia să stea de vorbă cu mulţi oameni învăţaţi, Epictet i-a răspuns: “Şi eu am stat de vorbă cu mulţi bogaţi şi iată, nu-s deloc mai bogat”.

Nu-i bine să vorbească învăţatul printre neînvăţaţi, nici omul treaz printre beţivi.

Oare oaia arată ciobanului câtă iarbă a mâncat? Nu. Dar după ce a mistuit-o, ea dă o anumită cantitate de lână şi de lapte. Aşa şi tu: nu ameţi lumea cu filozofia ta, ci arată la ce fapte ai ajuns după ce ai pus-o în practică.

Tags: , , ,

5 Responses to “De totdeauna”

 1. CARMEN Says:

  Frumoase citate! Al doilea îmi place cel mai mult 🙂
  Un sfârsit de saptamâna linistit si frumos îti doresc.

 2. Esqvilyn Says:

  Totusi, cred ca o morala sanatoasa nu poate exista in afara justificarilor.

 3. anamayana Says:

  @Carmen: Pe mine ma pune pe ganduri penultimul…
  @Esqvilyn: Asta e un joc de cuvinte. Pe care e posibil sa nu il inteleg. 🙂
  In limbajul meu, o morala sanatoasa are ratiuni superioare, motivatii, dar nu justificari. Pe astea le folosim de regula – iar, in limbajul meu – ca sa ne scuzam slabiciunile ori deraierile…

 4. Esqvilyn Says:

  Da, m-am exprimat destul de ambiguu :).
  Voiam sa spun ca pentru a clasifica un lucru ca moral sau imoral sunt necesare justificari. Cred ca e un verdict destul de puternic ce nu ar trebui dat fara a-l justifica.

 5. anamayana Says:

  Ei vezi, mie mi se pare ca ceea ce spun acesti filosofi este atat de evident, incat nu mai e nevoie de argumente. Sunt unele lucruri care imi par de la sine intelese.
  Sigur, ei aduc si argumente…

Leave a Reply