De totdeauna – II

Fixează-ţi în minte chiar de acum o regulă şi un ideal de purtare cărora să te conformezi riguros, atât în singurătate cât şi între oameni: Taci cât mai mult; vorbeşte numai când trebuie şi scurt.

Dacă împrejurările te aduc în situaţia de a vorbi mai mult despre un anume subiect, nu-ţi focaliza discursul nici pe evenimentele exterioare, nici pe gladiatori, nici pe reprezentaţiile de la circ, nici pe atleţi, nici pe mâncare şi băutură; căci despre acestea are cine vorbi. Despre oameni, iarăşi, nu grăi, nici cu mustrare, nici cu laudă, nici cu comparaţii între unul şi altul.

Pe cât poţi, îndreaptă cu cuvântul tău vorba către chestiuni alese; iar între persoane necunoscute să taci!

Nu râde mult, nici de multe, nici fără seamă.

Nu jura niciodată dacă poţi; dacă nu, cât mai puţin.

La petrecere cu oameni străini şi neciopliţi nu te pune; iar dacă cumva vine vremea şi aşa, ia seama să nu te porţi ca şi dânşii. Căci oricât de curat ai fi din fire, dacă ai a face cu oameni necuraţi, te pierzi şi tu, fără voia ta.

În mâncare, băutură, îmbrăcăminte, locuinţă, gospodărie, ţine-te de strictul necesar. La lux şi la plăcerile simţurilor renunţă cu totul.

La şedinţe literare nu te duce nici oricum, nici oriunde. Dar dacă ai apucat a intra, stai serios şi liniştit, ca să nu turburi pe nimeni.

Când ai de întâmpinat vreun om mare, gândeşte-te ce-ar face în locul tău Socrate ori Zenon şi vei vedea îndată ce ai de făcut şi tu.

Când te duci la un om mare, gândeşte-te că poate să nu fie acasă, ori să nu te primească, ori să-ţi trântească uşa în nas, ori să nici nu vrea să ştie de tine. Dar dacă, cu toate acestea este nevoie să te duci, du-te, şi primeşte cu răbdare orice ar fi, fără să zici în tine “Mai bine nu veneam”. Căci aceasta e vorbă de om prost, care se simte rănit de întâmplările exterioare.

De ţi se suflă în ureche că cutare te-a vorbit de rău, nu te apăra de vorbele auzite, ci răspunde aşa: “Ehei, dacă ştia el săracul şi alte păcate ale mele, nu spunea numai atâta!”

Tags: , ,

4 Responses to “De totdeauna – II”

 1. CARMEN Says:

  Aceste citate trebuie sa mi le notez si sa mi le pun pe birou, la vedere. Am înca mult de exersat 🙂

 2. anamayana Says:

  🙂 Ehei, cu totii avem de exersat…

 3. mOntecOre Says:

  Eu zic asa “greseste de cel putin 2 ori si invata” nu cred ca rigurozitatea impusa poate fi urmata. Pana nu asimilez niste invataminte nu ma las din a gresi, si asta cu multe reguli trasate (in capul meu) pe care sa le urmez de “data viitoare”.

 4. anamayana Says:

  🙂 E si asta o solutie.
  Eu am optat intotdeauna pentru cealalta: daca se poate sa invat din greselile altora e mai bine, daca se poate sa invat din intelepciunea altora e cu atat mai bine…

Leave a Reply