Simplă observaţie

Cine crede sau speră că trăim în democraţie este naiv sau tâmp. De aceea, este ridicol să afirmi că “democraţia a murit în România”. Eu m-am tot căznit să identific semnele democraţiei şi nu am reuşit. Da, avem drept la vot, dar nu ştiu cum se face că nu prea avem din ce alege, pentru că ies în faţă tot lichelele, tot bazaţii, tot cei care îşi permit. Iar corectitudinea alegerilor este discutabilă.

Da, avem dreptul să urlăm ce vrem şi cât vrem. Cu puţină organizare, şi unde vrem. Dar cu ce folos? Cine ascultă şi cine ţine cont de ce se spune?

Da, avem justiţie, dar una care face dreptate selectiv, preferenţial, în care sunt traşi la răspundere doar cei slabi. De altfel, statul este primul care încalcă legile, iar “statul” îşi asumă responsabilitatea, dar numai de ochii lumii.

Să nu fim naivi, domnilor, nu trăim în democraţie. Mai degrabă, într-o oligarhie.

Tags: ,

4 Responses to “Simplă observaţie”

 1. Rodica Podar Says:

  Apropo de mott0-ul de la vechiul blog,
  ziceai ca vrei sa te eliberezi de balast!
  Dar, draga mea ,balastul se foloseste si la drumuri ,iar calatorului ii sade bine cu drumul!
  M-am abtinut ,atunci de mult ,nu vroiam sa te supar cumva.
  Oricum numai bine!

 2. Victor Cazacu Says:

  De acord…..dar de ce eu cu doua doctorate sunt egal la urne cu un “boschetar”…ce alege pe orcine daca e platit cu o plasa de alimente si o sticla de alcol ?…..votul oamenilor responsabili e nul in fata oamenilor nacajiti si cu o educatie precara ce pot fi manipulati…cumparati….iar politicienii nostri sunt experti in tehnici de persuasiune….cu respect

 3. anamayana Says:

  Nu trebuia sa te abtii. (In orice caz, ar fi interesant de stiut de ce crezi că ceea ce mă deranja atunci acum nu m-ar mai deranja).

  Ca si caramida din pilda cu invingatorii si invinsii, balastul este o metafora. Si ar trebui inteles ca atare. Trimite la tot ce este reziduu, impur, inutil, depăşit, De altfel, sensurile figurate ale cuvântului sunt stabile in limba si sunt notate si in dictionare.

 4. anamayana Says:

  @ Victor: Adevarat!. Si pe mine ca supara asta. De aceea inainte, cand aveam mai mult entuziasm si mai multa incredere, imi bateam la cap colegii sa mearga sa voteze, sa nu-i lase pe oamenii de la tara care sunt rupti de lume sa le decida soarta. Degeaba.
  Cred ca daca ar merge toti cei responsabili la vot s-ar mai echilibra lucrurile.
  De asemeni, am observat ca tinerii de 18-20 de ani nu inteleg importanta votului si il dau in joaca.
  Dreptul la vot universal a fost greu castigat de omenire. Problema este ca oamenii uita ca un drept vine si cu o obligatie (responsabilitate). Eu de pilda am inteles ca nu ma pot duce sa pun stampila fara sa ma documentez, fara sa ascult partile, fara sa imi fac o parere proprie. Si am inceput sa cobor din nori.
  M-a durut sa vad ca intelectualii nu sunt interesati de alegeri, iar prostimea da navala. Dar tine de absolut fiecare in parte sa faca ceva.

Leave a Reply