Diferenta de varsta dintre soti si speranta de viata

Căutam o reţetă pentru foi de lasagna, pentru că de cumpărat nu am găsit şi am dat peste rezultatele unor studii recente despre cum afectează diferenţa de vârstă dintre soţi speranţa de viaţă.

“Folosind datele de la aproximativ două milioane de cupluri daneze, Sven Drefahl de la Institutul de Cercetări Demografice Max Planck (MPIDR) din Rostock, Germania, a fost capabil să elimine deficienţele statistice din cercetările anterioare şi a arătat că cea mai bună alegere pentru o femeie este să se mărite cu un bărbat de exact aceeaşi vârstă; un soţ mai bătrân îi scurtează viaţa, iar unul mai tânăr o face cu atât mai mult.

Potrivit studiului realizat de Drefahl şi publicat pe 12 mai 2010 în ziarul Demography, în cazul femeilor căsătorite cu un partener mai tânăr cu 7-9 ani riscul de mortalitate creşte cu 20%. În schimb, riscul de mortalitate al unui bărbat cu 7-10 ani mai mare decât soţia sa scade cu 11%, spune Sven Drefahl.
Prin urmare, aşa-numita “health selection” nu poate fi valabilă şi pentru femei; se pare că femeile sănătoase nu aleargă după barbaţi mai tineri. În timp ce mai multe studii despre alegerea partenerului arată că femeile preferă în general bărbaţii de aceeaşi vârstă, cele mai multe dintre ele ajung să aibă un soţ mai în vârstă. În Statele Unite, în medie, un mire este cu 2,3 ani mai în vârstă decât mireasa lui. “Nu pentru că femeile nu puteau găsi parteneri mai tineri, majoritatea pur şi simplu nu au vrut”, spune Sven Drefahl.

Este, de asemenea îndoielnic că soţiile mai în vârstă beneficiază psihologic şi social de pe urma unor soţi mai tineri. Acest rezultat pare să fie valabil doar în cazul bărbaţilor. “În medie, bărbaţii au mai puţine contacte sociale şi de o calitate mai redusă decât femeile”, spune Drefahl. Astfel, spre deosebire de beneficiile aduse de o soţie mai tânără, un bărbat mai tânăr nu ar contribui la extinderea duratei de viaţă a soţiei sale având grijă de ea, mergând la plimbare cu ea şi bucurându-se de o viaţă lungă împreună. Ea are deja prieteni pentru asta. Bărbatul mai în vârstă, cu toate acestea, nu.

Aceasta înseamnă că femeile nu au de câştigat de pe urma unui partener mai tânăr, dar de ce le scurtează acesta viaţa? “Una dintre cele câteva explicaţii posibile este că aceste cupluri încalcă normele sociale şi astfel suferă de sancţiuni sociale”, spune Drefahl. Cum căsătoria cu un soţ mai tânăr deviază de la ceea ce este considerat ca fiind normal, aceste cupluri pot fi considerate ca outsidere şi se vor bucura mai puţin de sprijin social. Acest lucru ar putea duce la o viaţă mai puţin veselă şi mai stresantă, slăbind sănătatea, şi, în final, ducând la creşterea mortalităţii.

In timp ce noul studiu MPIDR arată că în general căsătoria dezavantajează femeile atunci când nu sunt de aceeaşi vârstă cu soţul lor, nu este adevărat că de obicei căsătoria este nefavorabilă. Speranţa de viaţă a femeilor şi bărbaţilor căsătoriţi creşte mult în comparaţie cu a celor care nu sunt căsătoriţi. Femeilor necăsătorite le este, de asemenea, în general mai bine decât bărbaţilor necăsătoriţi; în toată lumea, speranţa lor de viaţă este mai mare decât cea a bărbaţilor cu câţiva ani.”

Sursa în engleză şi în română

Tags:

3 Responses to “Diferenta de varsta dintre soti si speranta de viata”

 1. Victor Cazacu Says:

  O casnicie frumoasa implica mult mai mult de cat iubire….In functie de educatia ,temperamentul si gradul de socializare a sotilor …convetuirea in cuplu e o arta ce se construieste cu atasament ,iubire ,respect si intelegere.In viata de cuplu apar episodic si intamplari neplacute specifice varstei prin care trec…suntem organisme vii si anumiti factori ne modeleaza…timp…boala.nevoi..suparari…bucurii.Un lucru foart important e “comunicarea” si intelegerea nativa a partenerului ( din priviri)…iar peste ani cand barbatul o vede pe ea pe umarul sau tot ca la 20 de ani…iar ea simtea acest lucru…poti spune ca a fost o casatorie reusita….Despre diferente de varsta?…aceste casatorii sunt in general…platonice….din interes (Mona si Irinel Columbeanu)….sau dintr-un respect profund pentru cineva…atunci cand esti fascinat ( a) de o personalitate…..Durata de viata a sotilor ? e aleatorie…sunt multi factori care contribuie la ea….bagajul genetic,gradul de socializare…sanatatea…etc.Cel mai important in viata unui cuplu ,si pentru ca viata sa fie mult mai acceptabile e …comunicarea.Cand apare acea “singuratate in doi”….e un semnal de alarma…daca ei nu sunt fiinte elevate care sa poata trece peste acest inconvenient …totul se va termina lamentabil…suparari…boala….infidelitati….injurii…si finalul il stii.Saptamana trecuta ma plimbam prin Cismigiu si am vazut doi batranei pe o bancuta tinand-u-se de mana…iar el recita din Minulescu….mi-au dat lacrimile….vedeam in acel mosnegut un om cu dubla personalitate….pe frumosul si galantul Christian….iar dupa cum recita pe vesnicul romantic Cyrano (cel urat si cu nasul mare)….iar fata babutei o vedeam luminata…parca se transfigurase in frumoasa Roxane….Scene de viata….in vechiul tau bog ai dezvoltat conceptul de calator in timp….recunosc umil ca de atunci sunt marcat…de aceea sunt sub ID calatorintimp…./ cu respect…si un weekend frumos alaturi de cei ce te iubesc Victor/

 2. anamayana Says:

  Ai dreptate, Victor, foarte multi factori contribuie la realizarea unei casnicii frumoase si desigur ca datele studiului trebuie intelese ca o statistica… o medie. Unii sunt afectati mai mult, altii mai putin. Dar este interesant ca femeile sunt mai sensibile la diferenta de varsta, fiind afectate in mod negativ, in timp ce barbatii nu sunt afectati decat in mod pozitiv, fie ca diferenta e in plus sau in minus…
  Esti un romantic, ca si mine. Si mie imi place sa vad cupluri frumoase sau sa aud macar povesti despre ele.

  Multumesc pentru ultima afirmatie. Este placut sa iti incepi ziua cu un compliment. 🙂

 3. Mazgalici Says:

  Scrii binisor, totul e sa ai rabdare si vor veni mai multi vizitatori. Spor la pscris!

Leave a Reply